Podzim se již nějakou dobu hlásí o slovo, a dýně na nás koukají ze všech koutů zahrad, trhů i obchodů. Dýně k podzimu neodmyslitelně patří, a tak jsem se rozhodla se s vámi podělit o můj osvědčený recept. Tak snad vám bude inspirací.

Velice ráda se obklopuji sezónními surovinami, a dýně patří mezi jedny mé nejoblíbenější. Jde z ní vymyslet a připravit nespočet pokrmů.

V naší lednici se takřka vždy chladí nějaká láhev, takže víno používám na vaření opravdu hodně. Tak schválně, kdo z vás přilévá víno i do polévky? 🙂

Polévka obsahuje několik ingrediencí, které ji posouvají do vyšších chuťových úrovní. Muškátový oříšek pro kořeněnou vůni; zázvor, který polévku hezky prohřeje a posílí vaši imunitu a v neposlední řadě víno – pro tuto polévku jsem vybrala Cuvée bílé, které je z odrůd Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay. Její lehce pikantní chuť a sytá barva, dělají z této polévky nejen vizuální zážitek, ale také dokonalé zahřátí pro chladnější dny.

Recept je jednoduchý, ale zároveň chuťově bohatý.

PODZIMNÍ DÝŇOVÁ POLÉVKA S VÍNEM

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 1ks středně velké dýně hokaido (pokud máte dýni ze zahrádky, nebo od ekologického pěstitele, nemusíte ji loupat, ve slupce se ukrývá více vitamínů)
  • 1,5l zeleninového vývaru
  • 1ks mrkve
  • 1ks větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • tymián
  • 2dcl bílého vína – cuvée bílé (ale bude jí slušet i jakékoliv oranžové víno s výraznou chutí)
  • zázvor (asi 2cm)
  • máslo
  • kurkuma, muškátový oříšek, sůl, pepř

Na ozdobu: dýňová semínka, chlebové krutony, dýňový olej a chilli

POSTUP:

Dýni a mrkev nakrájíme na menší kousky. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a česnek. Po chvíli přidejte nasekaný zázvor, tymián, mrkev a dýni. Takto restujte ještě 2 minuty. Zalijte vínem, které necháte chvíli odpařit, přisypte kurkumu, muškátový oříšek, zamíchejte a zalijte vývarem, tak aby byla veškerá dýně ponořená. Nechte vařit asi 25 minut.

Polévku odstavte z plotýnky a rozmixujte do hladka. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem. Pokud je příliš hustá dolijte ještě vývar, nebo vodu.

Při servírování dozdobte dýňovými semínky, chlebovými krutony, dýňovým olejem a popř. ještě chilli.

Tato polévka je skvělým příkladem jednoduché a chutné podzimní kuchyně.

_________________________________

Přeji vám dobrou chuť a dejte mi vědět, jak vám tato varianta s vínem zachutnala.

Eliška Maryšková


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *